ZAMIOCULCAS ZAMIIFOLIA

FacebookPinterestShare
Zamioculcas zamiifolia_1Cunoscuta si sub denumirea de Planta ZZ sau Planta Vesnica,  Zamioculcas zamiifolia este o planta verde ornamentala cu originea in estul Africii.  ZZ are un aspect deosebit al frunzisului, alcatuit din petioluri lungi si carnoase, pe care sunt dispuse 5 pana la 12 perechi de foliole (frunze mici) groase si cerate, de forma ovala, culoare verde intens si aspect lucios.
Planta nu are tulpina aparenta, petiolurile frunzelor aparand direct din radacina rizomatoasa, ascunsa in pamant.

Zamioculcas zamiifolia_3 Conditii de ingrijire si cultivare :

ZZ isi mentine frunzele verzi tot timpul anului si s-a adaptat in decursul timpului, acceptand sa tolereze conditii de clima dintre cele mai diverse. Infloreste de vara pana la inceputul toamnei, insa nu sunt decorative; ele apar in partea bazala a plantei sub forma unei inflorescente galbene sau maronii
POZITIONARE: prefera lumina puternica si se dezvolta exceptional in spatii insorite (cu cca 4-5 ore de soare dimineata), va tolera fara efort si o pozitie semi-umbrita ori cu lumina artificiala.

TEMPERATURA:  optim este intre 20-26 grade Celsius, iar o temp. de peste 30 grade, poate favoriza dezvoltarea de noi frunze ; iarna- 14-15 grade, planta intra intr-un usor repaus, incetinindu-si functiile.

Zamioculcas zamiifolia_2

PAMANT: amestec de turba+ pamant de gradina+ nisip sau substrat pt flori +nisip
APA: conditia este ca intre udari, pamantul sa se usuce. Astfel, vara- 1x / 7-10 zile, iarna 1x / 14 zile . Excesul de apa din sol este unul din cei mai mari dusmani ai plantei, care produce la inceput ingalbenirea frunzelor, putrezirea radacinilor si in final, decesul acesteia.
Apreciaza umiditatea atmosferica, necesitand uneori pulverizarea frunzisului, in special in zilele foarte calduroase.
FERTILIZARE: din primavara pana toamna tarziu, 1x/ 30 zile , un ingrasamant lichid pentru plante verzi.

Zamioculcas zamiifolia_4

PRAF: Stergeti periodic frunzisul cu un burete moale, imbibat in apa calduta.