FICUS

FacebookPinterestShare
ficus benjaminFicusul este o planta ornamentala cu origine tropicala. Este o planta deloc pretentioasa si care se adapteaza destul de bine la conditii de mediu variate.
Reguli de intretinere :
APA: VARA: 1-2 x /7 zile  ; IARNA  : 1-2 x /10-14 zile.
POZITIONARE: Lumina puternica (soare filtrat) sau semiumbra, NU soare direct, existand riscul arderii plantelor ! Daca nu asezam planta in conditii optime, dezvoltarea poate stagna. Pe timpul verii, ficusul poate fi scos în gradina sau pe balcon, însa la umbra. Oscilatiile de temperatura pot determina caderea frunzelor.  Ficusii sunt plante sensibile la curentii de aer.
SIMPTOME: Daca frunzele devin cafenii, apoi încep sa cada treptat, înseamna ca plantele au fost afectate de curenti sau de valuri de aer rece. Uscarea frunzelor, fara însa sa cada, se datoreaza faptului că multa vreme ele nu au fost curatate de praf. Dacă se udă cu apă mai rece decît temperatura mediului, frunzele ficuşilor se îngălbenesc şi cad.

ficus benjamin 1

TEMPERATURA :  12 si 24 de grade Celsius. În perioada de vegetaţie, temperatura ideala cresterii plantei este între 18 și 24 de grade Celsius, iar pe timpul iernii – nu mai jos de 12 grade.
FERTILIZARE: 1x/ 7zile -în perioada calda ; 1x/ 30zile -restul anului,  cu un îngrasamînt complex usor solubil.
PRAF: Eliminarea prafului de pe frunze se face cel putin 1x /30 zile , cu un burete înmuiat în apa calduta sau prin introducerea plantelor sub dus.
PAMANT: Afînarea substratului din ghivece se face cel putin o data pe luna cu un bat de grosimea unui creion.

ficus benjamin 2

TRANSPLANTAREA: se face cînd radacinile au umplut ghiveciul vechi. Se folosesc ghivece de marimea imediat urmatoare, adică cu 2-3 cm mai largi decît cele precedente. În condiţii optime, noile plante cresc foarte repede, în primul an putînd fi necesare chiar două transplantari.

sursa: 1,