CUM UDAM ARANJAMENTELE

FacebookPinterestShare
Stiu …Stiu …”prea multa apa omoara plantele  suculente” este partitura pe care o TOT auziti de la mine, insa este foarte ADEVARAT !!  Este crucial pentru buna dezvoltare a plantelor sa le udati putin si bine .
Plantele suculente sunt minunate atat prin aspectul lor cat si prin modul de supravietuire. Aceste plante sunt specifice zonelor aride, cu putine precipitatii si multa caldura si astfel functioneaza ca niste rezervoare; inmagazineaza apa in tulpina si frunze, pentru a o elibera in timp functie de nevoile de dezvoltare.
Principalul pericol pentru plantele suculente este APA.
Excesul duce la putrezirea radacinii, iar acest aspect nu se observa imediat.
Primele plante care reactioneaza sunt cele cu tulpina si frunze sau bobite, gen Sedum, Portucalaria, Crassula , prin caderea acestora .
DSC_4081
PORTUCALARIA AFRA
In cazul Aloe, Haworthia, Gasteria si altora, din pacate este prea tarziu sa mai facem ceva .
Un alt aspect care influenteaza modul de udare, este tipul pamantului. Aranjamentele noastre folosesc pamant special pentru pl. suculente si cactusi, pamant care permite o drenare foarte buna a apei. Udarea aranjamentelor cu plante suculente se poate face in trei moduri : prin inundare , pulverizare si udare controlata.
In cazul vaselor cu gaura de scurgere, udarea se face prin inundarea cu apa, putin peste piatra colorata.
Aloe+Echeveria+Sempervivum
ALOE +ECHEVERIA +SEMPERVIVUM

Vasele din sticla sau portelanate, fara scurgere se uda fie prin pulverizare , fie controlat, cu o mica si potrivita cantitate de apa.

SEDUM RUBROTINCTUM
SEDUM RUBROTINCTUM
Pulverizarea este utila numai in cazul SEMPERVIVUM, restul pl. Suculente nefiind influentate.
SEMPERVIVUM
SEMPERVIVUM
Eu va recomand sa la udati 1x / 14zile . Este FOARTE IMPORTANT ca pamantul sa se usuce intre udari.
Frecventa de udare depinde de locul unde Dvs amplasati aranjamentele.
Daca aranjamentul este amplasat langa o fereastra cu putin soare, pamantul se va usca mai repede ; intr-un loc cu semi-umbra, udarea poate fi mai rara spre 20 zile .
In cazul inundarii vasului, se pune apa, se asteapta pana se scurge toata apa (aprox.10 min), apoi se reaseaza pe pozitie.
Daca observati ca apa se scurge imediat, insemna ca s-a creat un gol intre pamant si peretele vasului din cauza compactarii pamantului.In acest caz, tineti astupata gaura de scurgere cu degetul, puneti din nou apa si asteptati pana pamantul absoarbe apa.
Recomandare : notati pe un calendar zilele de udare 🙂
Va doresc succes, iar daca intampinati probleme…suntem aici .