CRASSULA OVATA

FacebookPinterestShare
Crassula Ovata este o plantă suculentă  asociată cu belşugul , bogăţia şi norocul. La inceput si eu mi-am pus intrebarea de ce aceste asocieri? Nu degeaba românii au botezat-o “banut” si in strainatate i se mai spune si “dollar plant tree” (arborele dolar) . Se zice ca la cat este de bogata planta , atat de bogat este si locul unde se regaseste. V-am spus povestea, acum sa va prezint aceasta minunata planta care personal imi este foarte draga.

crassula ovata (3) crassula ovata (1)

Crassula Ovata apartine Familiei de plante mari din specia Crassula, Arbori de Jad si este originara din Africa de Sud. Crassula Ovata are un aspect de arbust, cu crestere lenta. Este o planta ideal de crescut in casa sau in gradina. Este o planta suculenta extrem de rezistenta, cu o durata de viatza de aprox. 50 ani. 

crassula ovata arbore de jad

Ingrijire si intretinere
Caracteristica plantelor suculente este ca ingrijirea lor este minima. Conteaza in principal sa nu existe un exces de umiditate in sol. Astfel, la interior, devine important locul unde o asezam. La un loc cu umbra/semi-umbra, rata intre udari este mai mare fata de un loc expus soare filtrat sau soare direct. Recomand udarea vara, 1x/10-14 zile, iar iarna 1x/ 25-30 zile.
bonsai_5 (2) bonsai_6 (2)
 Accepta foarte bine toate formele de lumina, de la umbra la soare direct. Este foarte interesant de observat cum in soare direct, aceasta isi inroseste extremitatea frunzei. Lumina ii influenteaza dezvoltarea, si asa lenta, cat si inflorirea.

bonsai_1 (2) bonsai_2 (5) bonsai_3 (3)

Florile sunt sub forma unor mici stele, alb-roziu, sunt grupate in inflorescente la extremitatile tulpinilor. Infloreste primavara si toamna tarziu.
Provenind dointr-o zona fierbinte, tolereaza foarte bine seceta si caldurile mari, in timp ce minima este de 8-10 grade.
Mare atentie la perioada de iernare a plantelor suculente (Octombrie –Februarie).

bonsai arbore de jad mini gradina suculenta (3) bonsai arbore de jad mini gradina suculenta (1)

Este foarte usor de inmultit, prin butasi de frunze sau ramuri, in orice anotimp, cu exceptia sezonului rece. Trebuie ca butasul sa fie lasat sa se usuce pe locul taieturii 2-3 zile, dupa care se planteaza in pamant amestecat cu nisip care se umezeste foarte putin. Trebuie sa aveti insa multa rabdare, dezvotarea plantutelor fiind lenta.

vas elefant (2) vas elefant (3) vas elefant (1)

Pamantul pentru acest gen de planta suculenta este unul special care trebuie sa asigure un drenaj foarte bun. Personal va recomand sa il cumparati de la raioanele de plante si gradina a hypermarketurilor.
C.Ovata este o planta destul de rezistenta la daunatori si boli, fiind expusa mai mult la atacul paduchelui testos. In cazul umiditati excesive apar pete si putregai pe frunze si tulpini.
 cutie lemn (5) cetatea sighisoara aranjament floral plante suculente (1) mix de suculente (3)
Recomandarile AV FABRICAdeFLORI :
  • Primavara, planta se tunde pentru a o indesi si pentru a-i stimula ingrosarea tulpinilor.
  • Evitati supraudarea.
  • Plantati numai in pamant special pentru acest tip de plante
  • Schimbarea luminiii se face treptat. Nu scoateti in plin soare o planta care a stat in umbra.
 set crassula ovata arbore de jad crassula ovata, echeveria
Planta este potrivita pentru a fi crescuta in vase mici, urmand Arta Bonsailor. In alte aranjamente, asociati C.Ovata cu alte plante rezistente la seceta.
bonsai_6 (2) bonsai_5 (2) vas bonsai crassula arbore de jad (2)
AV FABRICAdeFLORI comercializeaza toate dimensiunile de Crassula Ovata. Comenzile se dau prin email, livrarile se fac personal in Bucuresti si prin curier in toata tara, in functie de stocul prezent.

crassula ovata crassula ovata (5) crassula ovata

Articol publicat si pe siteul:  www.povesteacasei.ro.