BONSAIUL- arta si liniste

FacebookPinterestShare

De mic copil mi-ai plăcut mini arborii, insă fie nu am avut răbdarea necesară fie am avut prea puţine informaţii despre ei, cert este că nu le-a mers foarte bine . Aşa că am preferat să-i admir la alţii in „vitrină” şi să nu-i mai chinui. Acum lucrurile s-au schimbat şi chiar m-am pus pe treabă. Acum să vă povestesc despre ei …

Bonsai în japoneză  însemnând aproximativ „grădinărit în tavă”. Termenul de Bonsai  este utilizat ca unul generic, pentru toţi arborii in miniatură, ce cresc in ghivece. Bonsaii pot fi crescuţi din aproape orice specie de arbuşti ce dezvolta ramuri adevărate, şi pot fi cultivaţi să rămână mici de statură prin constrângerea  dimensiunilor ghiveciului şi tăierea crengilor sau a rădăcinilor. 

bonsai avfabricadeflori

Bonsai este arta și știința, de origine chineza , numita „Penjing” care este mult mai veche decât arta japoneză a bonsai-ului, fiind în același timp precursoarea și sursa de inspirație pentru japonezi.

In aprecierea unui Bonsai se ţin cont de trei aspecte principale, ce definesc de altfel şi scopurile acestei arte:

  • similaritatea cu natura,
  • frumuseţea
  • maturitatea.

Această artă, fiind legată direct de filosofia zen, propăvăduieşte valori ca răbdarea şi inţelepciunea, virtuţi ce trebuiesc la rândul lor exprimate in operele de artă aferente, de unde imporţanta celui din urmă aspect.

bonsai avfabricadeflori 1

Bonsaii nu sunt plante pretenţioase, dar fără câteva reguli de bază vor muri în scurt timp. De aceea, încercaţi să aflaţi tot ceea ce trebuie să ştiţi despre el înainte să îl cumpăraţi.

POZITIONAREA- de preferat o locatie fixa, mutatul dintr-un loc în altul nu este deloc prielnic. Are nevoie de acomodare la noile condiţii şi de aceea trebuie lăsat într-un singur loc chiar dacă la început pare că nu îi este foarte bine.

bonsai avfabricadeflori 2

LOCATIA –  nu trebuie să existe posibilitatea de formare a curenţilor de aer şi nici schimbări bruşte de temperatură. Un bonsai aşezat lângă o uşă sau o fereastră pe care o deschideţi regulat nu va avea mult timp de trăit. De asemenea, nu este recomandat să fie aşezat pe obiecte care produc vibraţii precum televizoarele sau sistemele de sunet.

LUMINA – cat mai multa lumina naturala

bonsai avfabricadeflori 3

TUNSUL – este cea mai importanta etapa in procesul ingrijirii bonsaiului .Se realizeaza, in general, in timpul primaverii; prin acest proces, se urmareste nu numai obtinerea unor forme spectaculoase, ci si schimbarea directiei in care se cresc ramurile.

UDATUL – se face în funcţie de mediu, nu există o periodicitate. Când constaţi că pământul de la suprafaţă s-a uscat turnaţi apă până când iese prin orificiul de pe fundul ghivechiului. Cantitatea de apa difera in functie de anotimp si de specie.

bonsai avfabricadeflori 4

UMIDITATE – O umiditate adecvata se poate asigura amplasand un vas cu apasi petris in apropierea plantei sau prin pulverzare.

 IERNAREA – nu uitaţi că bonsaiul este un copac şi va urma ciclul natural: primăvara îşi va îmbogăţi coroana şi chiar va înflori în funcţie de specie, vara şi iarna va stagna, iar toamna îşi va pierde frunzele. Aceste cicluri sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasă.

LINK UTIL – starterkit

surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bonsai, http://jurnalul.ro/timp-liber/casa/arta-si-traditie-orientala-bonsai-suiseki-si-saikei-554871.html, http://personal.bogdanlazar.ro/html/bonsai_-_arta_de_a_recrea_natu.html, http://growin.ro/seminte/bonsai.html