Amenajare curte interioara in Cotroceni
Cu mare bucurie am primit aceasta cerere din partea unei prietene care se gandeste spre viitor. Si atunci, cu energiile pe plus am inceput calculele si schemele . Dupa ce am trasat in linii mari principalele zone de atractie – locul de joaca pentru copii, zona de terasa si zona de gratar am inceput evaluarile si costurile.
Dimensiunile curtii: curte dreptungiulara (6,5 x 20 m), aerisita si bine luminata
Aleea spre curte
Curtea interioara
Zona anexa – in panta
Ziua 1/ 04.04.2016 – toaletare arbori, curatare de iedera si buruieni zona de terasa, demontare o parte din aleile dalate si pregatire pt. spalare, montare racord apa, tocare si evacuare resturi lemnoase
Ziua 2/ 06.04.2016- toaletare copaci , montare rogojini stuf, plantare Chamaecyparis Columnaris(Chiparosul Albastru)- 10conifere, scoatere dale si pregatirea pentru spalare.
Chiparosul albastru (Chamaecyparis lawsoniana „Columnaris”) este probabil cel mai cunoscut conifer utilizat ca gard viu. Cu aparitia sa zvelta, in nuante placute de albasrtu, este una dintre cele mai decorative specii si isi pastreaza culoarea iarna. Chiparosul albastru poate fi tuns la orice dimensiune. Acest arbust este foarte dens si creste ca o tufa. Recomand sa plantati trei bucati pe metru.
Ziua 3/ 07.04.2016- etapa obositoare „sapa, grebla, sacul” . Curatarea curtii de buruieni, a calcanului de iedera uscata si curatarea in „zona de panta”, plantat iedera pe zona de stuf pentru a inverzii in timp
Ce a luat mult timp a fost o joaca cu iedera curatata de pe calcan: i-am dat diferite forme- cerc, triunghi, pentru a le folosii ca ornamente in curte 🙂 . Ma gandesc sa o vopsesc in culori diferite , sa pun cate un ghiveci in ele cu suculente, evident, si sa se atarn la loc pe calcan. Sunt curios cum o sa iasa..
Ziua 4/ 08.04.2014- ziua de plantat ! Se anunta ploi in perioada urmatoare si astfel ca azi las totul si plantez cat pot de mult. La zonele de terasa si alee am ales sa fac bordura din lemn patrat 5×5 cm, impermeabilizat cu vopsea acrilica (uscare rapida, fara miros si murdarie) . Zona de langa casa am transformat-o in „zona rozelor”, grupand toti trandafirii la un loc. Am inceput sa fac insulitele de plante , relocand cateva tufe ornalentale din gradina. Si-a facut aparitia si un pom fructifer-coacaz rosu .
Ziua 5/ 12.04.2014- Am revenit dupa un weekend ploios. Gradina arata excelent, plantele par ca au trecut cu bine peste replantare. O zi monotona de spalat cu jet de apa pavelele , de montat cadrul terasei si cateva randuri de dale. Partea dificila a constat in tasarea/ batatorirea pamantului din zona noua a terasei, aceasta extinzandu-se de la 200×200 cm la 300×300, dar si aducerea la nivel a patului de nisip de sustinere a dalelor. Ce m-a incantat mai mult este stralucirea pe care usor usor si-o recapata masa mozaic 🙂 , dupa prima spalare cu jet de apa. O sa incerc si solutii de curatare, plus trebuiesc lipite cateva piese .
Ziua 6/ 13.04.2014- spalat si montat dalelel terasei …11 dale/rand x 20 randuri = 220 bucati . Chinuiala este la compactarea nisipului- manuala prin lovirea unei scanduri cu ciocanul.
Ziua 7/ 14.04.2014- inca o zi ploioasa, terasa este gata. Ultimele montari de dale potrivite prin taiere. Curatenie si desenarea viitoarei alei. Am delimitat si locul viitor de joaca al printesei.
Ziua 8/ 15.04.2016- este vineri si ma odihnesc prin munca la noi aranjamente in Atelierul suculent. Si tot am mesterit ceva rapid in curtea vecina: una dintre insulele cu capsuni , plus saparea unei parti din fundatia aleei de acces. Insula am realizat-o dintr-o anvelopa decupata, asezata in jurul unui nuc tanar, in care am pus folie antiradacina, am fus un strat de drenare din nisip si apoi completare cu pamant amestecat cu nisip (raport 1-1). Folia are rol sa nu lase alte plante sa invadeze insula si capsunii sa nu plece …
Ziua 9/ 19.04.2016- ne pregatim de cateva zile de ploaie asa ca plantam: inchidem si a doua latura a terasei cu Chamaecyparis. In plus am trasat si stabilisat grinzile pentru viitoarea alee (latime 68cm)
Urmeaza … desenare alee, fixare cadru alee, scoatere/ curatarea pavelelor, montarea pavelelor , toaletarea „zonei in panta”, creare de noi insule, zona de capsuni, zona de menta, plantare arbusti ornamentali, …